Wie zijn wij om te zeggen “Neen, je mag het leven nog niet opgeven”?

‘Doctors clash over euthanasia for mentally ill’ las ik in The Washington Post. ‘Artsen botsen over euthanasie bij geesteszieken’ luidde de titel. Het debat over dit onderwerp is zeker niet nieuw en blijft zeer controversieel. In hoeverre moet de patiënt psychisch lijden vooraleer hij euthanasie krijgt? Het blijft een moeilijke drempel.

Enkel in België en Nederland is het toegestaan zowel voor fysiek als psychisch lijden euthanasie aan te vragen. Wat mij betreft een goede zaak want wie zijn wij om te zeggen “Neen, je mag het leven nog niet opgeven”? Iemand die zich al jaren niet goed voelt, al verschillende behandelingen heeft gekregen en nog steeds uit het leven wil stappen, die kan je niet meer overtuigen dat het leven kostbaar is en dan is het aan ons om hun doodswens te respecteren.

Tot op het moment dat iemand uit je nabije omgeving uit het leven wil stappen. Dan wordt het plots moeilijk om deze wens te aanvaarden. Want je zal alles proberen om dit te vermijden. Je zal hem of haar op andere gedachten proberen brengen door te fantaseren over de toekomst, door samen plannen te maken. Maar als je depressief bent of als je het leven niet meer ziet zitten, dan heb je nergens zin in. Dan is er geen toekomst meer.

We doen dit alleen omdat we om ze geven, omdat we ze ontzettend hard gaan missen als ze er niet meer zijn. Omdat WIJ degene zijn die achterblijven met leegte en verdriet en daar komt egoïsme de kop op steken. Misschien moeten wij als buitenstaanders minder egoïstisch zijn en mensen laten gaan die er niet meer willen zijn. Hoe moeilijk dit ook is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s