Het schoonheidsideaal is een illusie die ons brainwasht

Onze maatschappij vordert steeds meer naar een dictatuur waarbij er een schoonheidsideaal wordt opgelegd. Te dik, te breed, te dun, te smal… Er is altijd wel iets waardoor we er niet aan voldoen. Van uitgemergeld tot volslank, zo heeft het vrouwelijke lichaam doorheen de jaren een grote evolutie gekend. Maar wat vinden we hier nu juist van?

Ken je het? Je loopt over straat voorbij een raam waarin je je spiegelbeeld ziet en dan denk je: ‘ieuw hoe loop ik er weer bij vandaag, ik ben precies weer verdikt.’ Ik ben ervan overtuigd dat ¾ van de mensen dit wel eens doet. Wel, dat is het moment waarop je STOP moet zeggen tegen jezelf. Genoeg met judgen over ons lichaam, want dit is NOT DONE! We meten ons allemaal aan beauty’s met maatje 32, met bakken make-up op die in de modebladen staan, en dat my darlings, noemen wij ‘het schoonheidsideaal’.  Maar kijk eens om je heen en leg die boekskes nu eens weg. Ik heb maar één conclusie: HET SCHOONHEIDSIDEAAL. BESTAAT. NIET.

Screen Shot 2017-09-22 at 10.51.19.png

Overlaatst kreeg ik de opdracht van mijn psychologe om een collage te maken over het lichaam en ‘mooi’ zijn.  Eigenlijk moest ik mij baseren op tijdschriften, maar die had ik  niet meer dus startte ik mijn zoektocht op Pinterest. Ik gebruikte als eerste tag ‘beautiful’ body en kreeg als resultaat allemaal afbeeldingen van bikini body’s en work-outs (zie afbeelding). ‘Waarom?’ dacht ik meteen. Precies of je moet alle dagen work-outs doen om er mooi uit te zien. Dit is zo hard de verkeerde ingesteldheid. Je moet sporten omdat het gezond,  omdat je jezelf beter wil voelen. Want dat is bovenal het belangrijkste toch? Dat we ons goed voelen in ons eigen lichaam.

Vroeger  hebben ze mij vaak gedwongen om te sporten omdat ik te dik was. Ik zou dan afvallen en me al een stuk beter voelen.  Nee hoor, Ik heb me er nooit goed door gevoeld.  In tegendeel zelfs, sporten was voor mij een marteling.  Doorheen de jaren heb ik geleerd dat als je er zelf niet achter staat, het nooit gaat lukken. Nu ga ik sporten met een open mind en een hele andere ingesteldheid. En jawel het lukt, ik voel me een heel stuk beter!

“Don’t work out because you think you need to. Do it because your body deserves love, respect and healthy attention. “

Ik zette mijn zoektocht naar ‘mooi’ zijn verder, want ik had dus nog steeds niet gevonden wat ik zocht. Ik typte ‘slim body’ in de zoekbalk. Opnieuw kreeg ik weer hetzelfde resultaat: een scherm vol work-outs en dames in sportoutfits. Oké bon, dacht ik , dan maar gewoon de tag  ‘body’. Ra ra ra wat kreeg ik? Je kan het al raden zeker? Want ja toch wel. Alweer hetzelfde scherm. Ik had er dus meer dan genoeg van.

Na urenlang zoeken had ik nog steeds geen collage, totdat ik dacht: ‘naar wat ik ben opzoek? Waar ben ik in godsnaam mee bezig?’. Ik realiseerde mij dat ik nooit ging vinden wat ik in mijn hoofd had. Waarom niet? Simpelweg omdat het niet bestaat.

Op Youtube vond ik een filmpje over de transformatie van een model in real life tot een model van in de boekskes. Ongeloolijk, ik kon mijn ogen niet geloven. Het was gewoon iemand totaal anders. Geen wonder dat wij nooit aan het schoonheidsideaal gaan voldoen want wij vergelijken ons met mensen die niet eens bestaan. Deze hele zoektocht heeft mij doen inzien dat het schoonheidsideaal niets minder is dan een illusie die ons brainwasht.

Liefste meisjes, dames, vergelijk je alsjebieft niet met anderen. Geef je lichaam respect en liefde, want dat verdient het ook. Leer om van jezelf te houden  – en ik weet dat dit gemakkelijker gezegd dan gedaan is – maar doe het stap voor stap want geloof mij, er komt een dag waarop je over straat loopt en jezelf gaat spiegelen in een raam en gaat zeggen: ‘vandaag zie ik er prachtig uit’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s